Unngå å gå i sparefellen når det er salg!

Kategori: Sparing, Publisert 28. september 2020.

Når det kommer til salg og tilbud kan man fort miste oversikten, og ser seg blind på alle tusenlappene man tror man sparer. Hvis man har et snev av manglende impuls kontroll og et høyt fokus på før-priser, kan man ha fort for å tømme lommeboka på salg uten å ende opp med noe man virkelig trenger. Det kan kalles en spare-felle og kan fort koste sparekontoen nye innskudd. Vi kan nok alle kjenne oss igjen i hvor lett det er å bli lurt av lokketilbud, så enten du tenker på dette eller ikke, kan du få noen tips her for å unngå de verste fellene.

En god plan kan redde dagen

Impulskjøp kan fort bli dyrt, så hvis du planlegger innkjøpene dine godt, er det større mulighet for at du faktisk sparer penger når du finner varer på tilbud. Det enkleste å planlegge er kanskje matinnkjøp, men det er også i disse butikkene du blir bombardert av flest tilbudsplakater og reduserte priser. Hvis du går i matbutikken uten handleliste, eller i det minste en bestemt plan, er det ikke godt å si hva du ender opp med, spesielt hvis du er sulten! Det er også da du er mest utsatt for spare-fellene. Hvis du bare kjøper ting fordi de er på tilbud står du i fare for å ende opp med ting du ikke trenger og i verste fall bare kaster. Hvis kjøleskapet ditt er fullt av varer med tilbudslapper og utløpsdatoer som er forbigått, bør du heller begynne å ta med handleliste til butikken. Istedenfor å tenke at du sparer 300 kr hvis du kjøper 5 av et produkt, se på holdbarhetsdatoen, og ta en vurdering på om du vil få bruk for det, eventuelt om du har plass i fryseren, eller om det vil ende i søpla. Hvis søpla er svaret, har du heller ikke spart noe i det store og det hele.

Lag budsjett og vær streng

Grunnlaget for å legge en god plan for alle innkjøp ligger i et godt personlig budsjett. Hvis du bruker salg i butikkene på å spare inn på poster i budsjettet ditt, blir det reell sparing. Da kan du være sikker på at nødvendige utgifter er dekket, men sitte igjen med litt ekstra fordi du utnyttet deg av gode tilbud underveis. Hvis du da også har en buffer- eller sparekonto du setter pengene du sparer, kommer du raskere til det sparemålet du har satt seg. Har du ikke ett konkret sparemål allerede, anbefales det for ekstra motivasjon. Hvis du har det og budsjettet ditt i bakhodet blir det forhåpentligvis enklere å stå imot fristelsen av tilbud du egentlig ikke trenger.

2 for 1 - lurt eller lureri?

Dette og lignende lokketilbud finner man på mange forskjellige varer og i mange tilfeller kan det bety halv pris, eller en annen reduksjon, men andre ganger ikke. Det finnes eksempler på tilfeller hvor butikker bruker lokketilbud som dette når de ikke klarer å bli kvitt enkelte varer, eller matvareprodukter som snart går ut på dato. I mange tilfeller ender man opp med å bruke mer penger enn man hadde tenkt, fordi man vil utnytte seg av et godt tilbud. Som et eksempel fant jeg et tilbud på internett for et flyselskap som hadde 2 for 1 tilbud på business class billetter. Det varierer hvor mye mer disse billettene koster sammenlignet med de billigste setene, men det kan hende at det kun er passasjerer som i utgangspunktet reiser med business class, og som reiser minst to sammen, som sparer på å benytte seg av dette tilbudet. For å unngå fellene trenger du ganske enkelt bare å gjøre litt forarbeid, sjekk hva du ville betalt om du hadde kjøpt det du egentlig hadde tenkt til, og i tillegg før-prisen. På denne måten vet du når du sparer og når du blir lurt.

Bruk og kast samfunn

Med mindre du har en egen og rimelig stor post i budsjettet ditt som er øremerket for det som er på tilbud, så vil det ikke være mye penger å spare på å kjøpe alt for mye når der er på tilbud. Det er i grunn få ting det lønner seg å kjøpe inn i ekstreme mengder, selv om det er på tilbud. Ofte ender man opp med å spise, eller på annen måte forbruke mer, av noe fordi man har endt opp med et større parti enn vanlig. Da er det heller ikke et tilfelle av reell sparing. Den eneste måten å spare penger på, er å bruke mindre. Du kan også få spart penger med å refinansiere dine forbrukslån hos forsetify.no, så du slipper å betale høye renter på lån. Hvis du planlegger godt, og ikke øker forbruket av varer, kan du spare på de aller fleste tilbud på ting du trenger.