Tips til boligkjøp

Kategori: Lån, Publisert 11. august 2020.

Enten du skal kjøpe ditt første eller femte hjem så kan det være mange ting du lurer på før du tar det store steget. Det er en stor forpliktelse å ta opp et boliglån, så valg av bolig bør ikke tas lett på og det er mye å tenke på. Helt fra du bestemmer deg for å kjøpe et hus eller en leilighet, til du signerer kjøpekontrakten er det mange potensielle fallgruver hvis du går forhastet inn i hele prosessen. For å gjøre det enklere for deg har vi satt sammen masse tips og henvisninger til alt du kan trenge for å ta en veloverveid beslutning og flytte inn i drømmeboligen.

Eie eller leie?

Forhåpentligvis faller du ikke av lasset allerede her, men det er viktig å være helt sikker på at man både har råd til å kjøpe og at det er det beste valget i den situasjonen man befinner seg. På kort sikt er det lurt å leie, men i det lange løp lønner det seg å eie. Rentenivå og boligpriser vil ha en innvirkning på akkurat hvor lønnsomt det er å eie en bolig, men jo lenger du har eiendommen, jo større er sjansen for å selge med fortjeneste. Tenk derfor på hvor lenge du vil bo i boligen du kjøper og ta med i beregningen om du har planer for å utvide familien eller lignende i løpet av denne tiden.

De største fordelene med å eie er at du får med deg verdistigningen når du er inne på boligmarkedet, du bestemmer når du flytter, pusser opp, bygger på o.l., og du får skattefradrag for rentekostnadene på boliglånet. Ulempene er at du må betale for alt av vedlikehold og du kan risikere at boligprisene faller. Til sammenligning er det beste med å leie at du ikke trenger å bekymre deg for boligprisene, vedlikeholdskostnader eller egenkapital større enn depositumet. Du får altså en større økonomisk fleksibilitet, kan spare i BSU mens du leier og det blir lettere og billigere å flytte. Noen av ulempene med å leie er at du ikke får noe igjen for pengene dine, bortsett fra tak over hodet og du må forholde deg til utleierens regler angående oppussing, husdyr o.l. I tillegg kan utleieren bestemme seg for å avslutte leieavtalen.

Boliglån

Når du har bestemt deg for å kjøpe er det på tide å finne ut hvor stort lån du kan betjene så du vet hvilket prisnivå du må holde deg til i søket etter ditt neste hjem. Noen banker har høyere renter og gebyrer enn andre, så kontakt flere banker og be om tilbud på hva du kan få låne. Det kan også lønne seg å lære noen nøkkelbegrep før du går i banken, for eksempel er det en fordel å vite forskjellene på serielån og annuitetslån. Aftenposten har en lang liste som forklarer disse begrepene, samt alle andre nyttige begreper knyttet til boligkjøp. Når du skal begynne å søke om lån må du finne frem papirer som lønnslipper og selvangivelse. Finansieringsbeviset gir deg rammen for et nytt boligkjøp og sier deg hvor langt du kan gå i en budrunde, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet du må ha, og hvor mye lånet vil koste. Normalt er minimumskravet til egenkapital 15 % av kjøpesummen. Hvis du ikke har spart opp alt du trenger kan du finne en kausjonist (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det eller kjøpe bolig med noen andre.

Se etter bolig

Når du har boliglånet på plass kan du begynne å lete etter en bolig som passer for deg. Det finnes flere kategorier, som borettslagsleilighet, selveierleilighet, enebolig osv. Hvilken kategori boligen hører til i vil påvirke prisen. Oversikt over boligmarkedet får du via Internett eller ved å lese boligannonsene i avisene. Lær deg til å lese hva boligannonsene sier, du finner mange nettsider med ordbok eller begrepslista fra boligbransjen. Tenk også over om du skal bo i boligen lenge så du vet om du må finne en bolig som bare passer livsstilen du har nå eller om du må tenke 10 år frem i tid.

Visning

I ett hett boligmarked kan det være vanskelig å vinne frem blant de mange interesserte på visningene. Et alternativ er å kuppe visningen. Hvis du ikke vil det anbefaler vi deg å bruke sjekklister så du vet hva du bør se etter på visningen. Som kjøper har du undersøkelsesplikt så sjekkliste er et supert hjelpemiddel. Det kan også lønne seg å ha finansieringsbeviset i bakhånd på visningen da dette er din garanti til selger for at du får boliglån. De fleste bankene anbefaler fullstendige sjekklister fra Norges Takseringsforbund: Leilighet, Hus, Enkel liste

Finn ut hva du syns er viktig før du går på visning og det kan også være lurt å gå på flere visninger når du finner en bolig du liker, gjerne på dagtid og kveldstid hvis mulig så du får et mer helhetlig inntrykk. Ta deg god tid på visning, les salgsoppgave, takst og egenerklæring nøye, still masse spørsmål og husk å skrive deg på listen!

Budgivning

Budrunden kan bli veldig spennende så sett en maksgrense og hold hodet kaldt. Hvis du har funnet drømmeboligen er det stor sannsynlighet for at du har flere konkurrenter når det kommer til budgivningen. Ifølge regler fra 1. januar 2014 skal alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig. Eiendomsmeglerne tilbyr elektroniske løsninger for dette, alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, MMS eller scannet på e-post. Vær obs på og ikke vise finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe banken for bekreftelse på finansiering. By kun på en bolig av gangen da et bud er juridisk bindende. Du burde begynne budrunden litt lavere enn maksbeløpet ditt, så du har noe å høyne med. Første bud skal alltid stå til kl. 12:00 dagen etter visning, etter det kan fristene bli kortere og kortere. Det er da det blir spennende så husk maksbeløpet og hold deg til det. Vinner du budrunden, fikser banken boliglånet.

Kontraktsignering og siste innspurt

Kontraktsmøtet er et møte mellom megler, kjøper og selger. Her ordnes det formelle rundt finansieringen og overtagelsen. Kjøpekontrakten er en skriftlig avtale mellom kjøper og selger så den får en grundig gjennomgang og dere avtaler når eierskiftet skal finne sted. I kontraktsmøtet kan du tegne boligkjøperforsikring hvis det er ønskelig, megler kan anbefale og informere. Kjøpekontrakt er også sikkerhet for lånet så når den er gjennomgått og signert av begge parter, sendes den til banken. Etter det vil lånepapirene være klare for signering og dette må gjøres i god tid før overtakelse av boligen, så megler får kjøpesummen på konto i tide. Så er du endelig i mål og kan flytte inn i ditt nye hjem! Etter alt dette burde du forsikre hjemmet ditt og husk å endre adresse i Skatteetaten.

Ønsker å kjøpe din drømmebolig og trenger finansiering? Du kan søke om boliglån hos Forsetify: www.forsetify.no