Slik velger du mellom forbrukslån og kontokreditt

Kategori: Lån, Publisert 29. september 2020.

De fleste av oss vil i løpet av livet ta opp et lån for oppussing, bilkjøp eller båtkjøp. I de fleste tilfeller vil vi snu oss til banken om vi trenger ekstra finansiering. Banken vil som oftest kunne tilby deg et forbrukslån eller kontokreditt. Både forbrukslån og kontokreditt har sine fordeler og ulemper. Det er derfor viktig å vite hva som er forskjellen på de to variantene.

Forbrukslån på dagen

Et forbrukslån er i utgangspunktet et lån hvor du får utbetalt et engangsbeløp direkte på din konto. Lånet kan bli tilbakebetalt over en periode på opp til 5 år og må tilbakebetales med renter. Renten du får er basert på kreditthistorien din og betalingsevnen du har når du søker, hvilken avtale du har med utlåner spiller også inn. For de fleste vil den effektive renten ligge et sted mellom 14% til 20% men dette kan variere fra person til person.

Et forbrukslån tilbyr lånetaker en klar oversikt over lånebeløpet, lånets løpetid og den månedlige betalingen som følger med. Lånet er ikke fleksibelt i seg selv ettersom det blir betalt ut som et engangsbeløp.

Hva er kontokreditt?


Kontokreditt er et type lån som ikke kommer som et fast beløp. Lånetaker og utlåner blir enige om et maksimalt beløp som kan brukes, også kalt en kredittgrense. Kontokreditt er på mange måter mye mer fleksibelt enn et forbrukslån ettersom at du kan selv velge hvor mye av kreditten du ønsker å bruke og du ikke trenger å bruke opp hele beløpet før du begynner å betale tilbake. Renten du betaler er basert på hva du har lånt, med andre ord, hvis du ikke bruker noe av den tilgjengelig kreditten vil du heller ikke betale renter. Renter er en ting, gebyrer er noe annet. Hvis du velger å ikke bruke kreditten vil du ikke betale renter men du må fremdeles betale et etableringsgebyr og eventuelle tilleggsgebyrer.

Hva passer deg best? Forbrukslån eller kontokreditt? Dette er avhengig av hvilket formål du har med lånet. Hvis du er på utkikk etter et fleksibelt lån hvor du ikke er sikker på hvor mye du trenger så er nok kontokreditt det beste alternativet. På den andre siden, hvis du vet nøyaktig hvor mye du trenger og har et bestemt formål kan du vurdere å søke om et forbrukslån på dagen istedet via forsetify.no.