Mikrospar kan hjelpe deg å spare til hva som helst!

Kategori: Sparing, Publisert 25. september 2020.

Er du mer glad i å bruke penger enn å spare penger, og utsetter å fylle opp sparekontoen? Da kan mikrosparing være perfekt for deg. Kontanter er sjelden vare om dagen og for alle som liker å dra kortet, så kan mikrosparing bidra til at sparekontoen fyller seg opp sakte men sikkert. Hvis du ikke har råd til å sette av et fast beløp av lønningen til sparing hver måned, så kan mikrospar være en mer fleksibel løsning. Her kan du lese om hvilke banker som tilbyr mikrospar, hva det går ut på og hvordan man setter det opp.

Hvem tilbyr mikrospar?

Denne spareordningen ble først lansert av Nordea i 2009 og har senere også blitt introdusert hos Sparebank1 og DNB, i tillegg til noen andre mindre banker. Hos DNB kalles ordningen Morsom Sparing, mens noen andre banker kaller det Småspar, mikrospar, eller smartspar. Mikrospar ble fort populært og mindre enn ett år etter lansering var det rundt 20000 nordmenn som benyttet seg av denne måten å spare penger på. De som kritiserer mikrosparing mener at det er en utspekulert måte av bankene for å få folk til å bruke mer penger på. Kritikerne mener at det ikke er logisk at man skal spare mer av å bruke mer, og at sparing handler om vaneendring og å bruke mindre penger. Dette er selvfølgelig ikke feil, og hvis man overfører pengene fra mikrosparkontoen hver måned når lønninga er brukt opp, er hele poenget borte. Hvis man bruker det til faktisk sparing derimot, og ser hvor lett man kan komme i gang kan det jo bidra til å oppmuntre sparelysten.

Hva det går ut på

Kort fortalt så innebærer mikrosparing at du sparer litt penger, hver eneste gang du bruker bankkortet ditt. Det vil si at et visst beløp trekkes automatisk når du betaler for noe med kort, og settes inn på en separat sparekonto. Når vi brukte kontanter i større grad enn nå, var det vanlig å spare småpengene som var til overs etter en tur i butikken. De ble satt til side i en sparegris, et syltetøyglass, eller noe annet til vi tok det med til banken for å telle og veksle inn. Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea, sa til DinSide for noen år siden at de hadde mottatt tilbakemeldinger på at kundene savnet å legge til side veksel og småpenger. Derfor opprettet de en elektronisk sparegris, som de kalte mikrospar. For hver transaksjon går et avtalt beløp fra din brukskonto og inn på sparekontoen din.

Raskt og enkelt

Det er ikke vanskelig å sette opp mikrospar, eller morsom sparing hvis du er DNB kunde. Du kan ordne alt selv i nettbanken med noen få tastetrykk. Det er i hovedsak tre alternativer for spareavtale med mikrospar. Du kan velge å spare i en gitt prosentandel av det beløpet som man betaler, eller man kan velge å trekke et fast beløp. Det tredje alternativet er at man runder opp kjøpesummen og setter differansen til sparing. Banken skal sjekke at det er dekning på kontoen før det trekkes penger for mikrospar. Det er også nettbanken du går til hvis du vil finne oversikt over avtalen din, endre beløp eller spareform etter hvert. Det er også mulig å stoppe sparingen for en gitt periode, eller si opp avtalen helt hvis det er ønskelig. Mikrospar knyttes opp til et betalingskort, og du sparer derfor kun ved bruk av det kortet avtalen er opprettet på. Uttak i minibank kvalifiserer ikke for mikrospar. Fra tidspunktet du utfører en transaksjon vil det ta alt fra 1-3 dager før sparebeløpet overføres til sparekontoen. I noen tilfeller, kan man også velge et gitt beløp man skal spare til. Si du har noe du vil spare til og trenger et spesifikt beløp. Da kan du både sette sparemålet som navn på kontoen, og få en varsling når beløpet er nådd. Dette er en mulighet hos DNB i det minste.

Hvem bruker mikrospar?

Det ser ut som de yngste er mest ivrige når det kommer til mikrospar, i aldersgruppen 20 - 39 år finner vi flest som benytter seg av denne muligheten. Det er derimot lik fordeling mellom kjønnene. DinSide snakket med Lill Jonassen og mannen hennes som hadde spart 2800 kroner, på cirka 4 måneder, ved å trekke kortet. Lill syntes det var en genial måte å spare på fordi du sparer nærmest uten å merke det. Hun fortalte at sparingen virkelig tok seg opp da paret pusset opp og dro kortet ekstra mye. Lill sparte 10 kroner ved hver transaksjon og mannen sparte 20 kroner. Ifølge tall DinSide presenterte kort tid etter produktet var på markedet, viste det seg at fast sparing med 20 kroner som beløp var det mest populære. Deretter fulgte fast sparing med henholdsvis 5 og 10 kroner per transaksjon. Da DinSide la ut artikkelen i 2010, mindre enn et år etter mikrospar var tilgjengelig hadde Nordea-kundene totalt spart 14,7 millioner kroner med Mikrosparordningen.

Mikrospar, eller morsom sparing, gir deg ikke mer penger enn du har fra før. Det er allikevel en super måte å oppmuntre til sparing på, for hvem har vel ikke råd til å sette en femmer eller tier i den digitale sparegrisen, hver gang man betaler med kort? Bare du setter opp et trekk som økonomien din tillater, kan det være en enkel måte å komme i gang med sparing på.

Så fort du har en buffer å gå på, kan du også bruke de oppsparte pengene til å nedbetale avdrag og renter på lån raskere, eller betale ned kredittkortgjeld, noe som faktisk kan gi deg mer penger til overs så fort gjelden er nedbetalt. Dersom du har dyre lån, kan du også refinansiere med en lavere rente på forsetify.no, så sparingen går enda raskere.