Mellomfinansiering forklart

Kategori: Lån, Publisert 4. mai 2020.

Har du funnet et drømmehus og ønsker å kjøpe den men har ikke solgt din gamle boligen enda? Da trenger du kanskje mellomfinansiering.

Hva er mellomfinansiering?

Mellomfinansiering er et boliglån du tar opp med sikkerhet i boligen du flytter fra, som du skal selge. Med andre ord, det er et lån som frigjør bundet egenkapital i din nåværende bolig, slik at du kan kjøpe ny bolig før den gamle blir solgt. Mellomfinansiering fungerer på same måte som kortsiktig nedbetalingslån, derfor er det mulig å betale enten avdrag eller bare renter.

Hvordan fungerer mellomfinansiering?

Før du selger din gamle boligen, har du i en periode to boliglån. Du får mellomfinansiering fra banken som finansierer den nye boligen med løpetid på 6-12 måneder. Kort forklart, banken gir deg lov til å eie to boliger samtidig i denne perioden. Etter at den gamle boligen har blitt solgt, blir det gamle lånet innfridd og en eventuell rest av egenkapitalen brukes til å nedbetale avtalt del av mellomfinansieringslånet, som da gjøres om til et ordinært lån.

Bankene pleier å gi avdragsfrihet i mellomfinansieringsperioden, det vil si at du kun betaler renter, slik at det ikke blir for dyrt for deg.

Hva trenger du å sjekke før du søker om mellomfinansiering?

Først trenger du å vite hvor mye du faktisk har i egenkapital. Det gjøres ved å foreta en verdivurdering av din nåværende bolig. Det er lurt å utføre oppussingsarbeid før du skal bestille vurderingen, da dette øker verdien på boligen din. Samtidig kan du begynne å lete etter en god eiendomsmegler som kan hjelpe deg med salget.