Lån til oppussing – hvilken løsning bør jeg velge?

Kategori: Lån, Publisert 9. mai 2020.

Når vi bestemmer oss for å renovere vårt hus eller leilighet, begynner vi med å estimere utgifter og sjekke om vi kan dekke det med våre egne oppsparte midler. Hvis vi ikke er i stand til å finansiere renoveringen selv, begynner vi å lete etter et lånetilbud. Sjekk hvilken form av finansieringen passer til ditt prosjekt best:

Kredittkort

Kanskje du ønsker å pusse opp et enkelt rom eller kjøpe nye møbler til stua? Hvis renoveringen ikke er for komplisert, er det best å bruke kredittkort. Fordelen med denne løsningen er at vi har øyeblikkelig tilgang til penger, fordi vi ikke trenger å vente på at lånesøknaden vår blir behandlet. Hvis vi tilbakebetaler gjelden før slutten av den rentefrie perioden, påfører vi oss ikke tilleggskostnader knyttet til renter på det lånte beløpet. I tillegg kan vi sjekke om vårt kredittkort gir oss gode rabatter om vi kjøper materialer eller produkter på nettet.

Forbrukslån

Ønsker å pusse opp badet eller kjøkken? Hvis renoveringen er mer komplisert og kostnadene blir høyere enn vår kredittgrense på kredittkortet, kan det bli lønnsomt å ta et forbrukslån i stedet. Når vi bestemmer oss for å ta et lån, må vi være klar over at vi søker om et bestemt beløp, og derfor må vi lage et budsjett med en oversikt av faste og variable utgifter først. Oppussing har en tendens til å bli dyrere enn forventet. Det er derfor lurt å søke om et litt høyere lånebeløp, som vi senere kan bruke på uforutsette utgifter. Hvis vi ikke skal bruke alle pengene på renoveringen, kan vi alltid tilbakebetale de til banken for å få kortere nedbetalingstid. Forbrukslån til oppussing er et praktisk alternativ fordi det kan brukes til forskjellige slags formål, så vi slipper å bevise senere at pengene ble brukt til renoveringen. Lånesøknaden behandles også ganske raskt. Hvis vi søker om et lån i banken vår, kan ventetiden være enda kortere.

Boliglån

Vil sette i gang flere prosjekter samtidig? Når vi planlegger en stor oppussing og renoveringskostnader utgjør tusenvis av kroner, vil det å ta et rammelån med pant i boligen eller øke boliglånet være mer lønnsomt enn å søke om et forbrukslån. Renten på boliglån er mye lavere enn på forbrukslån, derfor blir månedlige beløp mye lavere også. I tillegg, har vi muligheten til å spre utbetalinger over en lengre periode enn med et forbrukslån som har maksimalt nedbetalingstid på 5 år. Låneprosessen er imidlertid mye lengre enn med et forbrukslån fordi banken krever flere dokumenter og opplysninger før lånet godkjennes.