3 punkter som kan hjelpe deg med å få det meste ut av sparepengene dine

Kategori: Sparing, Publisert 5. oktober 2020.

Hva skal man gjøre for å få det meste ut av sparepengene sine er et spørsmål de fleste av oss gjerne vil vite svaret på. Uheldigvis finnes det ikke noe fasitsvar og det optimale vil alltid avhenge av den enkeltes personlige situasjon. Her er par ting du bør ha i tankene slik at du får mest mulig ut av sparepengene dine.

Lang tidshorisont

Man skal som regel være villig til å unnvære de investerte pengene i en lengre tidsperiode. Dette kan ha særlig betydning hvis man ikke er bare har seg selv å være ansvarlig for. Det kan også være lurt med en god buffer når man fremdeles er i etableringsfasen. Som ung har de fleste ikke kommet seg inn på eiendomsmarkedet ennå og man kan også være sårbar på arbeidsmarkedet. Det verste som kan skje er at man da plutselig trenger sparepengene og ser seg nødt til selge til ugunstige vilkår.

Investeringsalternativer

Når det gjelder investeringsalternativer har man blant annet valget mellom enkeltaksjer eller fond. Sistnevnte innebærer noen ekstra forvaltningskostnader og man kan også oppleve å bli belastet for kjøp og salg, men fond gir til gjengjeld mer sikkerhet. Dette er fordi aksjefond er en kollektiv investering med spredt risiko, og investeringsjobben gjøres av profesjonelle forvaltere. En måte å redusere gebyrene på er ved å velge et indeksfond. Dette innebærer at fondet har spredt aksjene slik at det følger gjennomsnittsutviklingen i sitt marked. Dermed kan mye av forvaltningen gjøres automatisk. Husk også at færre og færre fond nå krever kjøpsgebyr så dette er noe som bør undersøkes før man hopper på det første man finner.

Ellers har man valget mellom globale aksjefond, fond som er rettet mot Europa, Norge eller Norden, eller bransje-/nisjefond. Andre fondsalternativer inkluderer kombinasjonsfond, pengemarkedsfond og obligasjonsfond. Disse inkluderer investeringer i rentepapirer og har som regel lav risiko og lav avkastning.

Man kan også sette opp en fast månedlig spareavtale, slik at man kan legger penger til side litt etter litt. Med jevn sparing reduserer man risikoen for å trå til ved feil tidspunkt og det tvinger en til å fortsette å investere selv om aksjemarkedet kommer i en bølgedal. Dette er dessuten et godt alternativ for de som ikke sitter med en stor slump som skal investeres i en omgang.

Husk, for investering i fond bør man helst ha en lengre tidshorisont enn fem år.

Hvis man er åpen for å ta litt risiko kan man også investere i enkeltaksjer. Dette har den fordelen at man slipper forvaltningsgebyrer samtidig som det åpner døren for større avkastninger. Men man bør helst ha god forståelse for hvordan aksjemarkedet fungerer. For å gjøre det bra med aksjer bør man forstå hva selskapene driver med, slik at man kan gjøre fornuftige vurderinger av informasjonen og rapportene som selskapet gir. Det anbefales som regel å spre investeringene på ulike aksjer og sektorer, og man skal som kjent ha is i magen og unngå å selge for overilt hvis utviklingen ikke går som forventet.

Boligsparing for Ungdom

Når det gjelder penger på konto finnes det ikke noen bedre spareform i Norge enn BSU (Boligsparing for Ungdom). Her kan man sette inn 25 000 kroner i året med et maksimalt innskudd på 200 000. Sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av bolig og det forutsettes at man er under 33 år gammel. Rentevilkårene varierer fra bank til bank og kan i visse tilfeller overgå boliglånsrenter så det gjelder å sammenligne tilbud før man slår til. Man skal også være klar over at man kan bytte bank hvis man finner et bedre tilbud ved en senere anledning.

Investere i bolig

En annen investeringsmulighet, særlig hvis man allerede har et sted å bo, er å investere i en bolig nummer to med formål utleie. De fleste må ta opp lån for å få dette til og da må man vurdere fremtidig rentenivå, prisutvikling og hvor mye rente man kan forvente å få. Husk, beliggenhet er alt i boligmarkedet så dette vil alltid bli den viktigste faktoren.

Om du trenger litt ekstra i sparegrisen, legg inn en søknad på refinansiering av forbruksgjeld på forsetify.no og spar penger med å betale mindre renter og gebyrer på dine forbrukslån og kredittkort! Hvilke tiltak tar du for å få det meste ut av sparepengene dine? Del gjerne med oss!