Guiden til forbrukslån

Kategori: Lån, Publisert 15. juli 2020.

Forbrukslån er et lån en kan få uten å stille sikkerhet i fast eiendom. Det pleier å være slik at når en søker om lån, må en stille hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få innvilget lånet. Dette er din guide til forbrukslån.

Forbrukslån uten sikkerhet

Et forbrukslån uten sikkerhet betyr at du ikke stiller noen eiendeler (f.eks. bolig, bil, båt eller aksjer) som sikkerhet eller såkalt pant for forbrukslånet. Rent risikomessig har dette ingenting å si for deg. For banken har det derimot mye å si. La oss illustrere med et eksempel: Generelt for lån er det slik at dersom man ikke klarer å nedbetale lånet som avtalt (renter og avdrag), så kan banken begjære deg konkurs. Dette betyr i praksis at långiver tar kontakt med namsfogden som så vil kartlegge dine eiendeler og tvangselge dem, slik at långiveren skal få tilbake sitt tilgodehavende. Hvis du har flere lån, og det dermed er flere forskjellige banker som krever begjæring om utlegg, er det ikke sikkert at du har nok eiendeler til å dekke inn gjelden, og dermed taper bankene penger. Med et sikret lån derimot, har banken sikret seg i forhold til konsekvensene av mislighold av lån fordi banken kan kreve å få sitt lånebeløp samt med renter tilbake fra tvangssalget av din bolig.

Lånebeløp og tilbakebetaling av forbrukslån

Generelt sett kan du låne fra 5 000 kroner til 500 000 kroner med et forbrukslån. De mest vanlige lånene har faste tilbakebetalinger hver måned over en tidsperiode fra 6 måneder til 12 år. Renten er i de fleste tilfeller flytende, noe som tilsier at den er påvirket av styringsrenten til den Norske Bank (som de fleste huslån også er). Det eksisterer i dag flere titalls institusjoner i Norge som tilbyr forbrukslån. Før du gjør et valg, er det viktig at du sammenligner flere lån for å finne det beste alternativet for deg.

Med et forbrukslån slipper du å stille eiendeler som sikkerhet

Med et forbrukslån kan en låne fra 5 000 kr til 500 000 kr med en tilbakebetalingstid på 1-15 år. Siden bankene tar mye større risiko ved å gi et lån uten sikkerhet, er forbrukslån mye dyrere enn vanlige lån. Vanlig effektiv rente varierer fra 9% til 20% per år. Før innvilging av forbrukslån blir det utført en kredittsjekk, hvor banken ser om søkeren har betalingsanmerkninger og hvor mye en har tjent de siste årene. Banken får også informasjon med kredittsjekken om folkeregistrert adresse, næringsinteresser og kredittverdighet. I tillegg til dette må en ofte vise frem de siste lønnsslippene sine for å dokumentere fast inntekt før om en søker om forbrukslån.

Det er flere fordeler ved å ta opp forbrukslån er at penger blir sendt inn raskt, man kan søke på nettet og få pengene to dager senere, man trenger ikke å eie bil eller bolig, og inntekten må ikke være høy. Det er ekstremt viktig å bruke forbrukslånet fornuftig, og du vil se hvilken fantastisk god løsning det faktisk var.