Fordelene med Studielån

Kategori: Lån, Publisert 7. oktober 2020.

Det er mange fordeler ved studielån som du kanskje ikke er klar over. Når det kommer til å låne penger har nok de fleste blitt advart mot å låne mer penger enn nødvendig og hørt skrekkhistorier om hvor fort man kan bli sittende med uønsket og dyr gjeld. Når det kommer til studielån derimot, er det mye som taler for at du burde låne så mye du kan. Hvorfor dette er tilfellet kan du lese om her, samt hvem som kan søke om studielån og hvordan tilbakebetalingen fungerer i praksis.

Hvem kan få innvilget studielån?

Studielån, som ligger i navnet, er lån bevilget for utdanning. For at du skal få støtte fra Lånekassen, må studiet være offentlig godkjent i Norge. Det betyr derimot ikke at institusjonen som fører studiet må være i Norge. Med andre ord kan du ta studier i utlandet og motta støtte fra Statens Lånekasse så fremt studiet er godkjent i Norge. Du kan søke studielån for all videregående og høyere utdanning. Eksempler på utdanninger du kan få støtte til inkluderer: deltidsutdanning, voksenopplæring, nettstudier, sommerkurs, lærlinger uten ungdomsrett og videreutdanning. Hvis du lurer på om du kan søke om studielån, eller hva slags dokumentasjon de krever, finner du all nødvendig informasjon på hjemmesidene til Statens Lånekasse.

Fordelene med studielån

Det er mange egenskaper ved studielån som gjør at det skiller seg fra andre lån. Det er et veldig gunstig lån, uansett størrelse. Fordelene med studielån er:

  • Rentene på studielån er lave, og vil forbli lave. I tillegg er lånet helt rentefritt under studietiden.
  • Lånene gis ut uten sikkerhet i motsetning til for eksempel boliglån.
  • Det er en innebygd gjeldsforsikring i studielånet, som dekker død og uførhet.
  • Du er sikret rentefritak ved sykdom og arbeidsledighet med varighet over tre måneder.
  • Forutsatt at du tjener eller har en formue på mindre enn 168 000 kroner i året og bor borte fra foreldrene dine, vil 40 prosent av lånet gjøres om til stipend hvis du består alle eksamener.

Hvor mye bør du låne?

Fordi studielån er det mest gunstige lånet du kan ta opp, er det anbefalt å låne maksimalt. Det varierer i forhold til studietype, men du burde alltid låne så mye du kan, selv om du ikke trenger det. I og med at lånet er rentefritt under studieperioden har du ingenting å tape på å ta opp mer lån enn du trenger. Sett da i så fall pengene på en høyrentekonto, eller bruk det som et bidrag til egenkapitalen om du skal kjøpe bolig. Selv om studielånet kanskje ikke konkurrerer med noen andre lån når du tar det opp, er det stor sannsynlighet for at du vil ta opp lån når du er ferdig med studiene. Da vil studielånet være billigere og komme godt med hvis du har noe stående på en høyrentekonto.

Ikke uten forbehold

Hvis du skal låne så mye du kan er det under forutsetning at du ikke bruker mer enn du ville gjort ellers. Hvis du lever over evne så fort pengene er på konto vil du gå glipp av en del av fordelene ved denne typen lån. Ikke tenk på det som rikdom, men heller som en ypperlig mulighet til å få økonomien i orden helt fra starten. Hvis du ikke trenger det med en gang så sett det på en høyrentekonto til du vet hvor det er lurest å plassere pengene.

Renter, ned- og tilbakebetaling

Selv om du kan binde renten i Lånekassen over flere år, er det ikke anbefalt å binde renten. Den flytende renten har vært under tre prosent siden 2012, og det skal mye til for at renten går tilbake til det nivået den lå på under finanskrisen. Da var studielånsrenten på over seks prosent. Så lenge studielån er det billigste lånet du har, ta alle egenskapene inn i betraktning og ikke bare renten, så er det som regel det siste lånet du bør tenke på å betale ned. Så lenge du er i den rentefrie perioden, under studietiden, kan du vente med å betale. Når du får bedre råd senere vil de fleste bankene også anbefale deg å vente med dette lånet og heller sette opp hva du betaler ned av annen gjeld.

Selv om vi nå er i en periode med rekordlave renter og selv boliglån tilbyr gode nedbetalingsvilkår, så er studielån historisk sett det mest gunstige lånet du får. Det har alltid vært fornuftig å ta opp studielån så kan man heller vurdere situasjonen på nytt når renten begynner å løpe etter studietiden. Selv i dag med styringsrente under en prosent ser vi ingen stor grunn til å haste med innfrielse av studielånet. Der som derimot kan haste er rentene på forbrukslån. Søk lån til refinansiering hos forsetify.no for å få rentene på dine forbrukslån nærmere studielånet så du kan spare enda mer!