En krone her og En krone der

Kategori: Sparing, Publisert 8. oktober 2020.

Enten du vil spare til en bedre ferie neste år, eller bare ønsker litt mer å rutte med hver måned, så kan det være nyttig med gode idéer for hvordan du kan stramme inn forbruket i hverdagen. Vi er alle skyldige i å bruke penger unødvendig til tider, og for mange kan store beløp forsvinne av ren vane. Vaner som å spise lunsj på kafé hver dag, handle på tom mage, kjøpe masse klær på salg og bare spise brød fra det åpne bakeri, kan bli dyrt i lengden. Her kan du lese mange tips for hvordan du enkelt kan spare penger hver dag.

Planlegg alt

Du vil overraske deg selv med hvor mye du kan spare bare ved å planlegge alt godt. Det betyr ikke at du trenger å bestemme deg for hvilke sokker du skal ha på deg neste tirsdag eller hva ditt neste barn skal hete. Men du kan derimot planlegge hvor mange barn eller kjæledyr du skal ha da dette koster penger. På et litt mer hverdagslig nivå kan du lage en ukes meny med påfølgende handleliste og holde deg til den når du er i butikken. Ta med matpakke på jobb hver dag. Er du lei av brødskiver er middagsrester ett godt alternativ. Det kan også lønne seg å lage store middager som kan vare i flere dager, og det trenger ikke være kjedelig. En bolognese saus for eksempel kan spises med spagetti en dag, i bakt potet en annen dag og på pizza en tredje dag. Hvis du blir god på denne planleggingen slipper du alle småturene i butikken som fort kan bli dyre. Ta med rabattkuponger og bonuskort i de butikkene du handler så sparer du enda mer, og husk, ikke gå i butikken på tom mage!

Vær boksmart

Hvis du er glad i å lese finnes det enkle måter å spare noen kroner. Hvis du vil ha bøkene i bokhylle kan du spare ved å vente på paperbackutgaven. Hvis du ikke trenger å beholde boka kan du spare enda mer ved å låne på biblioteket eller av venner og kjente. Hvis du benytter deg av innmeldingstilbud hos bokklubber kan du få bøker til kraftig redusert pris og ofte fine gaver i tillegg. Bare husk å melde deg ut når du har mottatt velkomsttilbudet og forsikre deg om at du ikke forplikter deg til flere bokkjøp. Både bøkene og de eventuelle gavene kan også brukes som presanger til andre så da kan du spare en utgiftspost i budsjettet på den måten.

Hold budsjett

Hånd i hånd med god planlegging kommer budsjett. Det må være den beste måten å få kontroll over finansene på. Det blir som å ta en vareopptelling i hjemmet sitt. Sett en pris på alt så finner du lettere motivasjon for å kutte. Det blir også veldig tydelig hvor pengene forsvinner og så er det bare å ta fatt med kritiske øyne for å se hvor mye man kan spare her og der. Hvis du lurer på hvordan man setter opp et personlig budsjett kan du lese her.

Kjør i gang en helvetesuke for lommeboka

Hvis mye av overforbruket ditt skyldes vane så gjelder det å bryte med det vanlige levemønsteret. Hvis du tar deg selv i nakken i en uke og ser hvor lite du klarer å overleve på vil du mest sannsynlig få en a-ha opplevelse. Enkelte besparelser kan utvides langt utover en uke også uten at livskvaliteten trenger å lide. Prøv et helt år uten å kjøpe nye klær, gå til jobb, butikk, skole og trening og la bilen stå, eller lær deg å fikse/gjenbruke ting fremfor å kjøpe nytt. Når vi er inne på vaner burde det også nevnes hvor mye penger som kan spares hvis du slutter å røyke/snuse eller kutter ned på alkoholkonsumet.

Vær sjef på kjøkkenet

Nordmenn kaster mye mat og det er jo bokstavelig talt penger rett i søpla. Ha oversikt over når ting går ut på dato både i kjøleskapet og i fryseren så du kan ta med dette i planleggingen av ukens måltider. Hvis du blir en mester på planlegging så blir jo ikke dette noe problem da alt i kjøleskapet er øremerket spesifikke måltider uansett.

Velg bank med omhu

Det varierer hva man kan få av fordeler i de forskjellige bankene. Mye er avhengig av livssituasjon og da det som regel endrer seg flere ganger opp igjennom årene så trenger du heller ikke holde deg til samme bank for alltid. Sjekk de forskjellige bankene og se om du får den beste renta, de beste forsikringene osv. Les mer her om hvordan du kan spare penger på å bytte bank.

Hva er "Roaming" og hvorfor er mobilregningen så stor etter ferieturer?

Hvis du ikke vil ha en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem kan det lønne seg å skru av mobiltelefonen når du er på ferie i utlandet. Hvis du trenger å være tilgjengelig burde du i det minste skru av datatrafikk, også kalt Roaming, da dette kan bli veldig dyrt når man er utenfor Norge. Innen EU kan du ofte bruke mobilen som hjemme, sjekk med ditt abonement eller din telefonilevrandør om du har denne tjenesten for å være sikker.

Shop mot strømmen

Vi er flokkdyr og som nevnt vanedyr og dette vet butikkene veldig godt. Derfor kan du spare masse ved å tenke litt utenfor boksen når du skal handle. Kjøp gaver til barna når det er salg i lekebutikken. Kjøp julegaver på januarsalg. Skiutstyr er ofte halv pris rett etter skisesongen og sykler er billigst på vinteren. Skal du kjøpe helt ny bil bør du vente til neste modell er ute så blir årets første modell redusert. Hvis du venter til etter juli sparer du også halve årsavgiften. Igjen er planlegging nøkkelen, det er mye man "må" bruke penger på hvert år, men det aller meste tar ikke skade av å bli oppbevart i noen måneder så du kan fylle opp sparegrisen.

Jeg kunne fortsatt å nevne i fleng da jeg selv har blitt en sparenerd og synes det er morsomt å finne nye, kreative og enkle måter å spare penger på. Allikevel får dette holde for denne gangen så håper du har fått noen gode idèer for egen sparing. Om du trenger mer inspirasjon så har vi flere artikler om sparing på forestify.no/artikler. Om du er virkelig interessert i sparing burde du også søke refinansiering av forbruksgjeld eller kredittkortgjeld på forsetify.no for å se hvor mye du kan spare!