Du må lese denne guiden til boliglån før du søker

Kategori: Lån, Publisert 22. september 2020.

Har du tenkt deg din egen bolig, men er usikker på hva banken legger vekt på når de vurderer en søknad om boliglån? Her kan du lese om hva som vektlegges og hva du bør tenke over når du søker om boliglån. Dette er din guide til boliglån.

En del bankleverandører tilbyr boliglån bare til personer bosatt i eller med tilknytning til bankens geografiske markedsområde, mens andre banker bare tilbyr boliglån i sitt lokalområde og ikke andre steder landet i det hele tatt. I denne artikkelen finner du nyttige opplysninger om hvilken bank du kan benytte deg av når du skal søke om boliglån.

Hvor mye koster boliglånet?

I tillegg til å nedbetale beløpet du har lånt må du betale renter og gebyrer når du tar opp et lån. Bankene opplyser nominell og effektiv rente, samt gebyrer i sin prisliste for lån på sine nettsider. Den nominelle renten er den løpende pålydende renten i en bestemt periode, vanligvis ett år. Inkluderes gebyrene, kommer vi frem til den effektive renten. Det er den effektive renten som forteller hva du egentlig betaler for boliglånet. Og det er denne renten du må bruke for å sammenligne tilbud fra ulike lånetilbydere. I den effektive renten inngår også virkningen av etableringsgebyr, termingebyr og depotgebyr.

Skal du refinansiere ditt boliglån?

Om man ønsker å refinansiere sitt eksisterende boliglån, er det en god idé å starte prosessen med å sette opp et budsjett. Det er lett å la seg friste til å hoppe over dette steget i den tro at lånet kommer til å innvilges uansett siden man allerede har et boliglån. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Over 60% av alle refinansieringer skjer i forbindelse med at man ønsker å øke lånebeløpet sitt. Dette kan være for å finansiere ny bil, oppussing eller andre utgifter. Selv om boligens verdi har økt siden man kjøpte den, og man dermed har større sikkerhet i boligens verdi, må banken likevel gjøre en ny vurdering av kundens låneevne. Samtidig kan familiesituasjonen ha endret seg siden forrige gang man tok opp boliglån, kanskje man har fått flere barn og kjøpt flere biler. Dette er i bankenes kalkyler store utgiftsposter, og man kan faktisk oppleve at banken vurderer ens låneevne som verre til tross for at både lønninger og boligens verdi har økt de siste årene. Når man er trygg på at man faktisk kan innvilges det lånebeløpet man ønsker, kan man gå videre til refinansiering. Der kan man enkelt sammenligne eksisterende betingelser med hva andre banker tilbyr, og selv vurdere om man har noe å spare på en eventuell refinansiering.

Om svaret her er nei, har man åpenbart allerede en god avtale! Dette er en enkel metode for å avdekke om man har noe å spare, uten å gå gjennom en omfattende søknadsprosess hos flere banker. Om du ser på besparelse over for eksempel 3 år, kan det være at bildet ser ganske annerledes ut enn om man ser kun på det første året.

Hvis du ønsker å refinansiere usikret gjeld med sikkerhet i eiendom du eier kan du legge inn en lånesøknad her og få oversikt: www.forsetify.no.