Bytt bank og spar penger

Kategori: Lån, Publisert 17. september 2020.

Det er kanskje ikke typisk norsk å prute, men nå som konkurransen mellom bankene har tatt seg opp kan det lønne seg å forhandle deg frem for å få de beste betingelsene. Ifølge forbrukerrådet er det tusenvis av rentekroner å spare ved å gå fra de store bankene til mindre nisjebanker. Så kanskje tiden er inne for å bytte bank? Med mindre du allerede har de beste betingelsene, skader det ikke å prøve å få bedre vilkår på dine lån.

Gresset er noen ganger grønnere på den andre siden

Mange kan spare mye på å bytte bank, så du bør sjekke renten på boliglånet og forbrukslånene dine. Konkurransen er størst om boliglånkundene og de største sparingene du kan få om du bytter til de mindre bankene som har kuttet kraftig i rentene. Hvis du har et boliglån på 2 millioner kroner, kan det være så mye som 8.000 - 10.000 kroner å spare i løpet av et år. Selv om renteforskjellene ser minimale ut når du sammenligner banker så husk at det ikke skal så mye til for at det skal lønne seg. Med et boliglån på 1 million kroner vil selv en beskjeden renteforbedring på 0,5 prosent gi deg en årlig besparelse på hele 5000 kroner.

Hvordan går du frem for å bytte bank?

Man har sjelden kun lønnskonto i banken, de fleste benytter seg av et mangfold av tjenester som forsikringer, sparekontoer, boliglån, forbrukslån, kredittkort osv. Ofte kan det lønne seg å velge tjenester fra flere banker for å ha de beste betingelsene, men du kan også samle alt hos en bank. Skaff deg en oversikt over hvilke tjenester du benytter deg av så du vet hvilke tilbud du må hente inn. Spør også bankene om de har noe å tilby for å bli totalkunde, altså å ha alt på et sted. Neste steg blir å finne ut hvilke betingelser du har nå. Mange bedrifter og organisasjoner har avtaler med banker og forsikringsselskap som gir ansatte eller medlemmer gode betingelser for å benytte seg av sine tjenester. Undersøk om det finnes slike muligheter gjennom arbeidsplassen, fagforening eller lignende. Ta også stilling til dine egne forhandlingsmuligheter. Akkurat som du trenger banken trenger de også deg, så jo mer du har å tilby jo mer verdifull blir du for bankene og da har du gode forhandlingsmuligheter.

Når du har gjort alt forarbeidet kan du enten kontakte de forskjellige bankene eller få hjelp fra låneformidlere. Hos forsetify.no kan du søke om refinansiering av forbrukslån, boliglån og kredittkort. Du kan få tilbud på lån, og kan selv sammenligne renter på de tjenestene du er interessert i og få hjelp elektronisk til å bytte bank.

Hvis du ikke vil eller kan bytte bank

Noen har kanskje et veldig personlig og godt forhold til kontaktpersonen sin i banken og andre kan være bundet til banken gjennom tjenester knyttet til arbeidsgiver, fagforening eller lignende. Uansett grunn er det mest sannsynlig ikke alle som ønsker å bytte bank, men det betyr ikke at du trenger å gå glipp av nyttige sparetips. VG oppfordret norske bankkunder om å ta kontakt med banken for å be om å få bedre rentebetingelser på boliglånet. Mange av de som tok i mot oppfordringen fikk positivt svar og sparte flere tusen i rentekostnader årlig. En bankkunde opplevde å få renten redusert med hele 0,75 prosentpoeng. Flere var overrasket og skuffet over at lojale kunder ikke får bankens beste rente automatisk, men det viser at vi ikke må være naive og sørge for at vi får de beste betingelsene.

For å oppsummere så burde du skaffe deg oversikt over hvilke betingelser du har nå og hvilke tjenester du benytter deg av. Da kan du sammenligne med andre banker og sørge for at du får de beste rentene tilgjengelig. Ikke vær redd for å være en irriterende kunde, det er dine penger det er snakk om så sørg heller for at bankene sloss om deg. Ønsker du å refinansiere usikret gjeld og samle opp alt i ett lån? Send søknaden her: forsetify.no