7 ting du kan gjøre med 100 000 kroner

Kategori: Lån, Publisert 12. oktober 2020.

Det er et hav av muligheter for hva du kan gjøre med 100000 kroner så slipp fantasien løs! Din personlige og økonomiske situasjon vil bestemme hva som passer best for deg så her skal vi foreslå 7 alternativer, både trygge, mer risikable, kjedelige og spenningsfylte. Vil du nyte pengene og slå deg løs, investere i fremtiden eller gi det bort? Valget er ditt!

1. Betal gjeld

En god investering for fremtiden er å betale ned utestående gjeld. Det er mange som sitter med flere lån og 100000 kroner kan spare deg for en del renter. Hvis du vil nedbetale lån er det viktig å gjøre det i riktig rekkefølge, betal det dyreste først. Det vil si at hvis du har kredittkortgjeld, forbrukslån eller andre usikrede lån så burde du betale ned disse først. Boliglån og studielån til sammenligning har lavere renter så burde være det siste du betaler ned. Hvis du får unna de lånene med høye renter, vil du kanskje ha mulighet for å sette opp avbetalingene på de resterende lånene og på den måten vil all gjelden bli betalt ned raskere og du vil få en romsligere økonomi.

2. Sett inn pengene på sparekonto

Uansett pensjonsordning så kan det være en fordel å bidra litt ekstra for å forsikre seg om at man ikke må tenke på penger når man pensjonerer seg. Høyrentekontoer gir ikke den største avkastningen, men det er bokstavelig talt sikkert som banken. Hvis du setter inn hele beløpet vil det uansett vokse til å bli en sum du kommer til å takke deg selv for flere år senere. Hvis du har barn eller er ung selv så er BSU et godt alternativ for å få pengene til å vokse. Du kan sette inn 25000 i året på BSU og motta skattefordeler i tillegg til en høyere rente sammenlignet med sparekontoer. Hvis du på fire år setter inn hele beløpet vil boligdrømmen være litt enklere å oppnå for deg selv eller barna dine.

3. Puss opp hjemmet

Enten du ønsker å øke verdien på boligen din eller bare få det slik du alltid selv har ønsket, kan du gjøre masse for 100 000 kroner. Bad og kjøkken er generelt dyre rom å pusse opp så hvis det er snakk om helrenovering strekker det kanskje ikke til. Det du mest sannsynlig kan tjene mest penger på er å oppgradere boligen teknisk sett, som for eksempel å oppgradere det elektriske anlegget eller vinduene. Å bygge ut eller endre planløsning kan også øke verdien på boligen betraktelig. Hvis du pusser opp så husk at helhetsinntrykket er det viktigste hvis du skal selge, så invester pengene lurt.

4. Invester i aksjer eller fond

Med denne typen investering er risikoen betraktelig høyere enn hvis du setter pengene på en høyrentekonto, men avkastningen kan også bli mye større. Hvis du sparer i aksjefond vil pengene dine bli investert i flere forskjellige selskaper samtidig, slik at investeringen er spredt. Med denne løsningen er det fondsforvalterne som analyserer risikovurderinger av selskapene og velger hva de skal investere i med dine penger, så det eneste du trenger å gjøre er å velge fond og sette inn pengene. Det finnes obligasjonsfond, pengemarkedsfond og aksjefond.

Hvis du ønsker å ta risikoen og har kunnskapen til det så kan du investere i enkeltaksjer for pengene. Da krever det litt mer innsats enn om du investerer i fond og det anbefales at du setter deg litt inn i selskapene du kjøper aksjer i. Om du vil investere, langsiktig eller kortsiktig, vil være avgjørende for hvilke selskaper du velger og risikoen vil også variere. Det kan lønne seg og ikke investere alle pengene i ett selskap, men heller kjøpe i flere bransjer. På den måten kan du lage ditt eget aksjefond. Hvis du har et langsiktig perspektiv, og tilegner deg nok kunnskap så du gjør lure investeringer vil du mest sannsynlig få større avkastning enn om du setter pengene i banken.

5. Veldedighet

Hvis du ikke er over gjennomsnittet materialistisk vil du kanskje føle at pengene er best brukt ved å hjelpe andre. Du kan gjøre en stor forskjell enten om du donerer pengene til en eller flere veldedige organisasjoner eller betaler for å jobbe som frivillig. Det er mye du kan gjøre hjemme, men hvis du er eventyrlysten ligger hele verden for dine føtter. Det er flere selskaper som formidler frivillige arbeidere fra Norge, for eksempel Atlantis Utveksling, Projects Abroad, og X-plore for å nevne noen. Du kan gjøre alt fra å jobbe med løver i Kenya til å jobbe med barn og ungdom på Fiji eller redde regnskogen i Peru. På denne måten vil ikke pengene vokse, men du vil uten tvil investere i deg selv og det er umulig å sette en pris på personlig vekst og veldedighet.

6. Unn deg en skikkelig ferie

For 100 000 kroner kan du dekke faste kostnader i noen måneder hvis du tar deg permisjon fra jobben. Er det noe du alltid har hatt lyst til å gjøre, men ikke har hatt tid til kan du rett og slett kjøpe deg tid for pengene. Når det er gjort må du velge hvordan denne tiden er best brukt for deg. Du kan reise til utlandet, kanskje et sted du aldri har vært før, og oppleve nye kulturer, spise god mat og virkelig slappe av. Hvis du føler du får mer ut av tiden å bli hjemme, kan du jo ta kurs, få masse tid til å tilpasse et nytt kjæledyr inn i hjemmet ditt eller utforske Norges vakre land.

7. Realiser drømmen

Har du en gründer i magen, en barnslig drøm, eller lyst til å gifte deg, så kan dette være det beste alternativet hvis du nå plutselig skulle ha 100 000 kroner til overs. Hvis du er lei av jobben og har en god idé for en virksomhet kan du bruke pengene på å etablere ditt eget firma. Et AS koster rundt 30 000 kroner å etablere og så vil du fortsatt ha penger igjen til utgifter ved oppstart eller kurs, så hvis dette er drømmen kan du sette opp en forretningsplan og komme i gang nå som du har muligheten. Hvis drømmen i motsetning er å svømme med delfiner eller ri inn i solnedgangen på en hvit hest, så kan dette også realiseres med 100 000 kroner.


Dersom noe av dette passer for deg og din økonomi er under kontroll, er det mulig å ta forbrukslån får å få det til. Hos forsetify.no kan du søke om forbrukslån opp til 500 000 kroner, og vi hjelper deg med å søke til flere banker samtidig, så du kan selv velge hvilken bank du vil gå for!