4 gode pengeråd som du kan lære av

Kategori: Sparing, Publisert 23. september 2020.

Lever du fra lønning til lønning eller sitter med følelsen av at pengene alltid forsvinner før du vet ordet av det? Pengebruk, som det meste annet, er sterkt preget av vaner for de fleste av oss. Det positive vi kan ta fra det er at vaner kan endres. Hvis du vil spare til en ny bil eller eiendom, reise mer eller gjøre fremtiden sikrere for barna dine så kan det lønne seg å endre noen vaner for å spare mer hver måned. Faste utgifter og livet generelt kommer ofte i veien for sparing, så her skal vi dele fire gode råd for hvordan du kan bedre økonomien din.

Vær bevisst og ta kontroll

Hvis du har sett på TV-programmet Luksusfellen så vet du at mange av de som ender opp med mye gjeld har levd i en slags boble en stund, lånt mer penger enn de kan betale tilbake i håpet om at ting skal ordne seg. Noen ganger ordner ting seg, men det tryggeste er å ta kontroll over egen økonomi fra starten. Sett opp budsjett, vær realistisk og ha klare prioriteringer for hva du vil oppnå. Når du setter opp et budsjett vil du få en god oversikt over hva du bruker penger på og hva du kan spare på. Med en ærlig "rengjøring" kan det hende man kan finne og kvitte seg med faste utgifter som heller kan bli et bidrag til sparekontoen. Har du et abonnement på et treningssenter du ikke har vært på siden i fjor for eksempel? Når du blir bevisst på faktiske inntekter og utgifter kan du ta grep for å beholde kontrollen over egen økonomi. Et tiltak kan være å sette opp en buffer-konto, spar opp og ha et gitt beløp stående til uforutsette utgifter. Da kan du bruke penger fra bufferen hvis bilen må på verksted, eller oppussingsprosjektet blir dyrere enn beregnet, uten at det går ut over noen faste utgifter. På den måten beholder du kontrollen. Du kan i tillegg spare mye penger på å betale tilbake til din egen buffer konto hvis du unngår å ta opp et forbrukslån.

Tenk kritisk i forhold til bank og forsikringer

Du trenger ikke være en god kunde for å få de beste fordelene hverken hos banken eller forsikringsselskapet, faktisk kan det motsatte gjelde. Med det mener vi at du burde være frempå og henge på banken for å sørge for at du alltid har den beste renta de opererer med. Vær masete og hold deg oppdatert på hva de kan tilby deg, kanskje du kan få lavere gebyrer. Hvis du ikke får det beste fra banken din skader det ikke å undersøke om du kan få et bedre tilbud fra en annen bank. Hos forsetify.no kan du søke til mange banker samtidig, så du kan alltid holde deg oppdatert på hvilken rente andre banker kan tilby, om den er lavere kan du jo alltids bytte bank. Når det kommer til forsikring burde du alltid få tilbud fra flere selskaper for å se hva du kan spare. Uansett om du har mange, eller ingen forsikringer burde du først av alt gjøre deg opp en mening om hvilke forsikringer du faktisk trenger. Da vet du akkurat hva du trenger å få tilbud på, hverken mer eller mindre, og så kan du forhandle deg frem til den beste prisen. Mange selskaper tilbyr rabatt når du har flere forsikringer på samme sted, så ta med rabatten og sammenlign om det lønner seg. Totalprisen er det viktigste.

Vær fornuftig og gå mot trendene

Det betyr ikke at du trenger å kle deg i striesekker for å ha orden på økonomien, men mye penger kan spares hvis du går mot strømmen når du handler. Planlegg frem i tid og kjøp skiutstyr på sommeren, reis på ferie utenom høysesongen eller kjøp julegaver på januarsalg. Når du begynner å ta i bruk disse sparevanene ser du fort hvordan du kan fortsette livsstilen du er vant til men spare penger på samme tid. Et annet enkelt sparetips er og la fornuften råde, fremfor følelsene, når du handler. Hvis du tenker deg om er det sikkert mye du kan spare hvis du bare kjøper ting du faktisk trenger. Det kan være litt kjedelig, men tenk at belønningen er å nå sparemålet du har satt deg, så blir det lettere.

Øk inntekten

Det er selvfølgelig innlysende at du vil få en romsligere økonomi om du øker inntekten din, så hvorfor ikke gjøre akkurat det? De største lønnsøkningene kan man som regel forhandle seg frem til når man bytter jobb, så hvis du befinner deg i den situasjonen så gjør et godt intervju og øk lønnsslippen hver måned. Det er ikke sikkert du trenger å bytte jobb heller, hvis du trives der du er og gjør en så god jobb at du kan forhandle deg til en høyere lønn der er det ikke noe i veien for å prøve. Et annet alternativ er å gjøre om en hobby til en inntekt. Noen har skjulte talenter, noen skriver bøker eller hjelper til på kontoret hos en venn. Hvis du er en av dem og i tillegg har en liten gründer i magen så kan du tjene penger på det du holder på med på si. Det er mange steder du kan få hjelp til å sette opp din egen virksomhet, kun et internett-søk unna.

En annen måte å øke inntekten på er å leie ut eller selge ting du ikke trenger. Enten du har boden full av møbler fra tidligere leiligheter, eller skal bytte ut kjøkkenet når du pusser opp så er det raskt og enkelt å bruke finn.no hvor du kan finne kjøpere til alt du vil kvitte deg med. Det er mye du må betale for å kaste så da kan du i tillegg spare en utgift ved å selge isteden.

Hvis du setter deg realistiske mål trenger ikke drømmen om finansiell trygghet være uoppnåelig. Ta en storrengjøring i din personlige økonomi en gang i året, se på abonnementer, forsikringer, bankavtaler og alt annet av betydning, og sammenlign forbrukslån på forsetify.no for å få bedre renter på dine lån. På den måten beholder du kontrollen og kan fokusere på målet du har satt for deg selv. Ta ansvar og lev det livet du selv ønsker.