Økonomitips for de i 20-årene

Kategori: Sparing, Publisert 23. september 2020.

Det å søke lån og få kreditt for de eldre har blitt enklere, mens det er blitt vanskeligere for mange yngre mennesker. Mange unge legger seg dårlige betalingsvaner, dette kan skape problemer når de skal over i etableringsfasen hvis inkassosakene ikke gjøres opp og blir til betalingsanmerkninger. Selv om utviklingen har bedret seg blant de unge er det viktig å være bevisst på hvilke økonomiske forpliktelser man har råd til og anlegge gode betalingsvaner så tidlig som mulig. Her er noen tips for de i 20-åerene.

Vær føre var

Det viktigste for å unngå betalingsanmerkninger er å betale regningene i tide. På den måten slipper du gebyrer i tillegg til det du skylder. I nettbanken kan du sette opp automatiske betalinger for faste regninger så er det enda lettere å unngå ekstra kostnader. Å tenke langsiktig i 20-årene er ikke det letteste for alle når fremtiden virker langt unna og alt er morsommere enn å betale regninger. Det skal allikevel ikke så mye til før gebyrene og inkassokravene kan skape gjeldsproblemer det er vanskelig å betjene og i verste fall vil du få problemer med å ta opp lån den dagen du vil kjøpe bolig.

Unngå kreditt og lokketilbud

Lokketilbud finnes overalt men ikke la deg friste. Betalingsutsettelse kan være skummelt da det kan innfri et ønske der og da uten at du trenger å betale ett øre. Men det er langt fra gratis så med mindre du har stålkontroll på økonomien burde du holde deg langt unna. Problemene kan komme etter noen måneder, og hvis du ikke kan betale for deg når den tid kommer så løper rentene fort og produktet kan bli veldig dyrt, i tillegg til at du kan bli sittende med uønsket gjeld. Det er heller ikke å anbefale og handle møbler og innbo på kreditt, selv om alle de store kjedene tilbyr forskjellige kjøpekort. Kredittkort kan i noen tilfeller lønne seg, som for eksempel når du kjøper en PC, da det gir deg bedre forbrukervern. I disse tilfellene må du bare huske å betale gjelden før rentene begynner å løpe.

Fordeler for studenter

Hvis du studerer har du mest sannsynlig ikke mulighet til å jobbe 100 prosent, så da er det viktig å få med seg alle fordelene det innebærer å være student. For det første er det studentrabatt på det meste, alt fra kollektivtrafikk til mat og moro. Du kan besøke studenttorget.no blant annet for en oversikt. I forhold til studielån er det lurt å holde seg oppdatert på hvilke regler som gjelder for omgjøring av av lån til stipend hos lånekassen. På den måten kan du få betalt ned lånet så fort som mulig. Husk også å registrere flyttemelding hvis du flytter hjemmefra da det har stor betydning for stipend- og lånebeløpet om du bor borte eller hjemme.

Ta styringa

Lag budsjett og skaff oversikt over økonomien din. Du kan begynne med å se over kontoutskriften fra forrige måned. Hvis du kan bli kvitt noen utgifter er det flott, hvis ikke kan du prøve å gjøre noe med inntektene. Du kan kanskje få en deltidsjobb eller jobbe litt mer der du er. Hvis du lar deg friste av kredittkort og forbrukslån mister du fort oversikten, så tenk deg godt om før du forplikter deg til et abonnement eller stort kjøp og legg alltid en plan for når og hvor fort du skal betale ned gjelda. Ikke få panikk og betal månedlige underskudd med kredittkort, da blir kravet fort større enn du ønsker og du mister kontrollen. Hold hodet kaldt og husk at det er bedre å ordne opp med en gang, ikke gjem unna regninger og håp at problemet skal forsvinne. Hvis du trenger hjelp for å få kontroll på finansene dine så kan du snakke med noen, enten det er familie, venner eller NAV, det viktigste er at du prøver å ta styringa fra starten.

Gratis ting

Du kan jo ikke spare mer enn om du får noe gratis, så dette er moro for oss som liker å mate sparegrisen! Det hender at du kan få dyre ting som hvitevarer gratis mot at du henter de hos folk som pusser opp. På finn.no eller facebookgrupper er det også en hel del ting som gis bort gratis så du har ingenting å tape på å ta en titt der. Selv om det ikke er helt gratis, kan du spare masse penger hvis du finner ting du trenger på loppemarked, Fretex eller lignende. Familie og venner, spesielt de som pusser opp, er alltid verdt å høre med og da de ofte kvitter seg med møbler eller kopper og kar.

Riktige forsikringer

Hvis du kjøper ny mobil eller PC vil de fleste butikkene prøve å selge deg forsikring samtidig. Disse er ofte dyre og helt unødvendige. Garanti og reklamasjonsrett etter norsk lov holder. En god innboforsikring derimot kan være lurt. Mange av disse vil også dekke skader på telefoner og datautstyr. Reiseforsikring er også viktig å ha da det som oftest dekker deg med en gang du er utenfor hjemmet ditt. Hør med banken din i tillegg til forskjellige forsikringsselskaper for å finne de beste forsikringene for deg til en god pris.

Spar i BSU

Hvis du har penger igjen kan det lønne seg å spare på en BSU-konto. Det er veldig gode betingelser på denne spareordningen og vil komme veldig godt med når du skal etablere deg på boligmarkedet. BSU er et godt alternativ for å få pengene til å vokse da du kan sette inn 25 000 i året på BSU og motta skattefordeler i tillegg til en høyere rente sammenlignet med sparekontoer. Hvis du setter inn maks beløpet i noen år vil boligdrømmen være mye enklere å oppnå for deg selv. Du kan søke og finne den beste BSU ordningen for deg på finansportalen.no, eller hos din egen bank.

Refinansiering

Hvis du sliter med gjeld så burde du gjøre alt du kan for å kvitte deg med smågjeld da renter og gebyrer blir fort dyrt. Ta kontakt med kreditor så tidlig som mulig hvis du har problemer. De er ofte behjelpelig med å finne en løsning for hvordan du skal få betalt ned det du skylder. Alt dette kan vel og merke unngås hvis du betaler regningene i tide, så vær føre var. Dersom du har forbrukslån eller kredittkort kan det fort lønne seg om du tar et søk om refinansiering på forsetify.no for å samle smålån i ett, og slippe å betale flere gebyrer og mindre renter.